Βιωματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Orff για ενήλικες – 17 Ιουνίου 2023

“Μικρές ιστορίες της φύσης, με σώμα, ήχο και ρυθμό”

Για ενήλικες, παιδαγωγούς και καλλιτέχνες.

Σάββατο 17/06/23 στις 11.00-15.00
Στο Ananda Unity, Σφηττίων 10, Κ. Πετράλωνα

Συντονισμός: Αρετή Μίγγου www.tettiyes.gr

Όταν η φύση αποκαλύπτεται, το σώμα μαγεύεται και παίρνει τα σχήματά της.
Πότε γίνεται θάλασσα που αλλάζει διάθεση, άλλοτε λουλούδι που ανθίζει ακολουθώντας τους γρήγορους κύκλους της ζωής, πότε δέντρο που αργά απλώνει τα κλαδιά του και χορεύει με τον άνεμο, πότε καμήλα που διασχίζει την έρημο νωχελικά, ψάρι που ακολουθεί υπόγειες διαδρομές, πότε βουνό που αγκαλιάζει τον ορίζοντα…

Στο τελευταίο σεμινάριο του κύκλου ζωντανεύουμε εικόνες από τη φύση του κόσμου, με κίνηση, ήχο και ρυθμό. Επεξεργαζόμαστε σχήματα και ρυθμούς των φυτών και των ζώων και δημιουργούμε ηχοτοπία από διαφορετικά μέρη του κόσμου.
Ιστορίες της φύσης ζωντανεύουν με κίνηση και ήχους, με ρυθμό και τραγούδι.
Διαλέξτε μια ήπειρο ή μια χώρα, φανταστείτε ήχους, χρώματα, αρώματα, κλίμα και φέρτε τα μαζί σας για να φτιάξουμε μια μικρή εξωτική ιστορία με σώμα, ήχο και ρυθμό.

Η κίνηση στην Μουσικοκινητική Orff

Μέσα από το σώμα μας συνδεόμαστε άμεσα με το περιβάλλον, αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ορίων, αισθανόμαστε τις αλλαγές της φύσης. Μέσα από το σώμα εκφράζουμε τα συναισθήματά μας ή δημιουργούμε συναισθήματα. Συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους και μέσα από τον χορό και την κίνηση επεξεργαζόμαστε μια διαφορετική γλώσσα.
Αναμφισβήτητα, το σώμα αποτελεί σημαντικό μέσο επικοινωνίας, με πολλές δυνατότητες αλλά και σημαντικό μέσο μάθησης και θεραπείας.

Ο βασικός ρόλος της κίνησης στην μουσικοκινητική Orff, υπενθυμίζει την ανάγκη της παιδαγωγικής για βιωματική μάθηση και σωματική εμπειρία. Οι αισθήσεις των παιδιών είναι σημαντικό να λειτουργούν όλες και στον καλύτερο βαθμό για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία, ως άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος μάθησης.
Είναι μια ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση που καλύπτει τις πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου για σωματική και ψυχική εκτόνωση ως προϋπόθεση για την μάθηση και ως δημιουργική πρόταση.

Στο παρόν σεμινάριο εστιάζουμε:
Στο σώμα ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης.
Στις διαφορετικές ποιότητες και ταχύτητες της κίνησης.
Στα διαφορετικά επίπεδα κίνησης στον χώρο.
Σε επαναλαμβανόμενα και ρυθμικά μοτίβα κίνησης.
Στην συνοδεία της κίνησης με μουσικά όργανα και στην συνοδεία των οργάνων με κίνηση.
Στην κινητική ενσάρκωση ρόλων
Στις ηχηρές κινήσεις, ρυθμό που παράγει το σώμα ως ιδιόφωνο όργανο
Τον κινητικό αυτοσχεδιασμό
Την δημιουργία μουσικοκινητικού δρώμενου

Παράλληλα μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια:
Δουλεύουμε με όργανα της ορχήστρας Orff αλλά τις βασικές τεχνικές τους.
Μαθαίνουμε τους ρυθμούς που χρησιμοποιούμε στις δράσεις μας.
Δημιουργούμε ήχους από αντικείμενα του περιβάλλοντός μας και ήχους με τη φωνή και το σώμα μας.

Σε αυτό τον κύκλο σεμιναρίων εμπνεόμαστε κάθε φορά από ένα καινούργιο θέμα και εστιάζουμε σε συγκεκριμένες δεξιότητες.
Αντίστοιχα, εισάγουμε τα δομικά στοιχεία της Μουσικοκινητικής Orff, “κίνηση-λόγο-μουσική” σε διαφορετικά πλαίσια επεξεργασίας.
Δίνοντας νέες μορφές και οπτικές, μέσα σε κλίμα αποδοχής, ομαδικότητας, δημιουργικότητας, μέθεξης.
Το κάθε σεμινάριο είναι αυτόνομο και μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος ανεξάρτητα με το αν έχει παρακολουθήσει κάποιο προηγούμενο ή επόμενο.

Το σεμινάριο απευθύνεται:
σε παιδαγωγούς, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, γυμναστές, φοιτητές παιδαγωγικών, καλλιτεχνικών σχολών αλλά και σε όσους αναζητούν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής παιδαγωγικής, δημιουργίας και εξέλιξης.
Τα μουσικά όργανα (μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο, κρουστά, κ.α.), παρέχονται από την συντονίστρια.

Φοράμε άνετα ρούχα,κινούμαστε σε χώρο χωρίς παπούτσια.

Κόστος: 35€ (25 ευρώ για φοιτητές, ανέργους, αμεα, μέλη εσμα)
με προκαταβολή 15 ευρώ έως 15 Ιουνίου.

Δήλωση συμμετοχής και κατάθεση προκαταβολής στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής:

https://forms.gle/5LGY46JSXRnT94DJ7

BIO – ΑΡΕΤΗ ΜΙΓΓΟΥ
Η Αρετή Μίγγου είναι μουσικός ( ερμηνεύτρια-εκπαιδεύτρια παραδοσιακών κρουστών και Ηπειρώτικου πολυφωνικού και παραδοσιακού τραγουδιού), μουσικοπαιδαγωγός (Mουσικοκινητική Orff), Performer. www.tettiyes.gr
Έχει πτυχίο Πολιτικής επιστήμης. Είναι απόφοιτος του επαγγελματικού κύκλου σπουδών Μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff και διδάσκει σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια το μάθημα της Μουσικοκινητικής Orff, σε παιδιά και ενήλικες.
Έχει δίπλωμα Βυζαντικής Μουσικής και έχει εκπαιδευτεί στην φωνητική με την Ειρήνη Τσιρακίδου και τον Γιώργο Σαμαρτζή. Ολοκλήρωσε τριετή σπουδή Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού στο Μουσείο Φοίβος Ανωγειαννάκης.
Έχει ολοκληρώσει τριετή κύκλο σπουδών στα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά με τον Μιχάλη Κλαπάκη και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με θέμα αφρικάνικα και βραζιλιάνικα κρουστά και χορό.
Είναι τελειόφοιτη της εκπαίδευσης στη Χοροθεραπεία μέσω του Ρυθμού, Πρωτόγονη Έκφραση – “Expression Primitive”.
Δίδαξε το μάθημα των παραδοσιακών κρουστών στα Μουσικά Σχολεία στην Αθήνα (1998-2008) και μέχρι σήμερα συνεχίζει την διδασκαλία κρουστών σε ιδιωτικές δομές και παραδίδει βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες, με τίτλο “Ο ρυθμός μέσα μας”
Είναι ιδρύτρια του εγχειρήματος “Πολυφωνικό Καφενείο” που αφορά εργαστήρια και παραστάσεις με κεντρικό θέμα το Ηπειρώτικο τραγούδι σε δημιουργική συνύπαρξη με ποίηση, χορό και άλλες τέχνες.
Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος “Lyre’n’Rhapsody”. Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει τρία cd, “Awakening the muse”, “Κίρκη” αλλά και ένα 3ο cd το “Aegean” σε συμπαραγωγή με δεξιοτέχνες μουσικούς από την Κίνα, όπου αρχαία και παραδοσιακά ελληνικά όργανα (αρχαία λύρα, νταούλι, φωνές) συνηχούν δημιουργικά, με παραδοσιακά κινεζικά (κινεζικό σαντούρι και πνευστά).