Βιωματικό Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Orff “Ταξίδι στις φαβέλες με samba και ρυθμό, κρουστά και χορό”

Κύκλος μηνιαίων επιμορφωτικών σεμιναρίων Μουσικοκινητικής Orff

Για ενήλικες, παιδαγωγούς και καλλιτέχνες.

Σάββατο 18/02/23 στις 12.00-16.00 Στο Dansarte, Καρόλου 1 & Όθωνος Αμαλίας Συντονισμός: Αρετή Μίγγου www.tettiyes.gr

Ο ρυθμός είναι πρωταρχικό στοιχείο της μουσικοκινητικής Orff αλλά και όλης της ζωής μας, κι εμείς στο σεμινάριό μας θα εμβαθύνουμε σε αυτόν μέσα από την πολυρυθμία των διαφορετικών κρουστών που συμμετέχουν στην samba, αυτό το ιδιαίτερο και έντονα ρυθμικό μουσικό ιδίωμα αλλά και μέσα από τον χαρούμενο και παιχνιδιάρικο χορό της, επιλέγοντας να δουλέψουμε τα βασικά στοιχεία της.

Ταξιδεύουμε στη βραζιλία όπου θα γνωρίσουμε τις φαβέλες, εκεί που η samba, μουσική και χορός κυριαρχεί όχι μόνο την περίοδο του καρναβαλιού αλλά όλο τον χρόνο. Θα αναζητήσουμε τις μακρινές ρίζες της samba στην Αφρική, κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας και της δουλείας και θα ζήσουμε ένα μικρό κομμάτι πολιτισμού από τις φαβέλες μέσα από την μουσική και τον χορό τους.

Θα εστιάσουμε: Στην τεχνική και στο παίξιμο των διαφορετικών κρουστών οργάνων μιας ορχήστρας (batteria) της samba. Στην εκμάθηση των βασικών βημάτων του χορού samba. Στην δημιουργία μικρού μουσικοκινητικού δρώμενου. Στην κατασκευή κρουστού οργάνου. *Είναι επιθυμητό για το συγκεκριμένο σεμινάριο να έχετε μαζί σας μία μάσκα που σας αρέσει.

Σε αυτό τον κύκλο σεμιναρίων εμπνεόμαστε κάθε φορά από ένα καινούργιο θέμα και εστιάζουμε σε συγκεκριμένες δεξιότητες. Αντίστοιχα, εισάγουμε τα δομικά στοιχεία της Μουσικοκινητικής Orff, “κίνηση-λόγο-μουσική” σε διαφορετικά πλαίσια επεξεργασίας. Δίνοντας νέες μορφές και οπτικές, μέσα σε κλίμα αποδοχής, ομαδικότητας, δημιουργικότητας και μέθεξης.

Το κάθε σεμινάριο είναι αυτόνομο και μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος ανεξάρτητα με το αν έχει παρακολουθήσει κάποιο προηγούμενο ή επόμενο.

Τα επιμέρους θέματα που επεξεργαζόμαστε παράλληλα, αφορούν: • Την γνωριμία με διαφορετικά κρουστά και την βασική τους τεχνική. • Την εκμάθηση ρυθμών και την πολυρυθμία. • Την κινητική ενσάρκωση ρόλων. • Τις ηχηρές κινήσεις, ρυθμό που παράγει το σώμα ως ιδιόφωνο όργανο. • Την διερεύνηση της φωνής, των πηγών της, των ποιοτήτων της. • Την εκμάθηση των τραγουδιών και παιχνίδια πολυφωνίας. • Τον ρυθμικό- φωνητικό αυτοσχεδιασμό. Την δημιουργία μουσικοκινητικού δρώμενου.

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε παιδαγωγούς, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, γυμναστές, φοιτητές παιδαγωγικών, καλλιτεχνικών σχολών αλλά και σε όσους αναζητούν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας και εξέλιξης.

Τα μουσικά όργανα (μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο, tankdrum, ηχητικοί σωλήνες, ελληνικά παραδοσιακά και κρουστά του κόσμου, ιδιόφωνα κρουστά, κ.α.), παρέχονται από την συντονίστρια. Φοράμε άνετα ρούχα, χωρίς παπούτσια.

Με την συμπλήρωση του ελάχιστου των 16 ωρών δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης. Κόστος: 35€ (25 ευρώ για φοιτητές και ανέργους) με προκαταβολή 15 ευρώ έως 15 Φεβρουαρίου Δήλωση συμμετοχής και κατάθεση προκαταβολής στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής: https://forms.gle/qsM1fLdBExjj6Wtr7

Πληροφορίες στο mail: aretimiggou@gmail.com και κιν. 6977366047