Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία 2020-21 εγκεκριμένα από το ΙΠΕ
Απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και στο Νηπιαγωγείο
Ένα μουσικοκινητικό εκπαιδευτικό εργαστήρι που ξεκινάει με μουσική και αφήγηση του μύθου “Ορφέας και Ευρυδίκη” και εξελίσσεται προσκαλώντας τα παιδιά να γίνουν μέρος της αναλαμβάνοντας ρόλους. Έχει στόχο την εισαγωγή στην αρχαία ελληνική μουσική, την γνωριμία των αρχαίων ελληνικών οργάνων καθώς και την ανάδειξη της μουσικής, σαν ένα σημαντικό στοιχείο στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων. Σημαντικό είναι ότι, έρχονται σε επαφή με τα αυθεντικά αντίγραφα αρχαίων οργάνων, και παίζουν με τα αντίστοιχα ειδικά κατασκευασμένα αντίγραφα για παιδιά, ενώ άλλα συστήνονται μέσα από οπτικές πηγές. Εισάγονται βασικές τεχνικές παιξίματος για κάθε κατηγορία αρχαίων οργάνων καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην διαδικασία της μουσικής δημιουργίας.
Με βασικό οδηγό την μουσικοπαιδαγωγική βιωματική μέθοδο Orff, διδασκαλία μέσω της μουσικής, κίνησης, λόγου, την μελέτη σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων και με βάση την πολύχρονη διδασκαλία σε ομάδες με διαφορετικό χαρακτήρα και σύνθεση.
Η δράση περιλαμβάνει
Μουσική διαδραστική παράσταση, με αφήγηση από μυθολογία, ποίηση, με ζωντανή μουσική από τα αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών οργάνων (αρχαία λύρα, αυλούς, κρουστά).
Βιωματική οργανογνωσία και ιστορική επισκόπηση μέσα από οπτικά μέσα. Αφορά όλα τα όργανα που ανακαλύφθηκαν και παίχτηκαν στην αρχαία Ελλάδα από την εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού μέχρι τις αρχές των Ελληνιστικών χρόνων με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές ανακαλύψεις.
Άμεση επαφή με αυθεντικά αντίγραφα και από τις τρεις κατηγορίες οργάνων, αερόφωνα, χορδόφωνα, κρουστά.
Εκμάθηση βασικών τεχνικών παιξίματος των διαφορετικών κατηγοριών αρχαίων οργάνων.
Παιχνίδια φωνής και ποιητικού λόγου. Μέσα από φωνητικές ασκήσεις με την μορφή παιχνιδιού, με θέματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τα ομηρικά έπη κλπ. τα παιδιά δοκιμάζουν τις φωνητικές τους δυνατότητες και διευρύνουν την λογοποιητική τους ικανότητα.
Εκμάθηση ρυθμικών μοτίβων και απλών μελωδιών, συνοδευτικών του ποιητικού λόγου.
Μουσική, μουσικοκινητική δράση και σύνθεση, με βάση την προσέγγιση των αρχαίων Ελλήνων που περιλαμβάνει την μουσική εκτέλεση αλλά και τον ποιητικό λόγο και τον χορό.
Αυτοσχεδιασμό.
Συντελεστές
Σύλληψη – Σχεδιασμός προγράμματος- εκτέλεση: Αρετή Μίγγου
Επιστημονική επιμέλεια κειμένων : Αναστασία Ιατροπούλου
Συντονισμός δραστηριότητας για την περιφέρεια Αττικής:
Αρετή Μίγγου
Έλενα Μαρκέζε
ή / και
Αναστασία Ιατροπούλου
Λασκαρίνα Φεγίσσα