Βιωματικό Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Orff στην Αθήνα

“ Οι Αλκυονίδες μέρες και άλλοι μύθοι του καιρού ”

ΔΙΟΡΘΩΣΗ

από Areti|δημοσιευμένο 

Σάββατο 28/01/23 στις 17.30-21.30

Για ενήλικες, παιδαγωγούς και καλλιτέχνες.

Σάββατο 28/01/23 στις 17.30-21.30

Στο Quilombo Centro Cultural
Διεύθ: Σερβιών 8, Ακαδημία Πλάτωνος
Συντονισμός: Αρετή Μίγγου www.tettiyes.gr

Με την συμπλήρωση του ελάχιστου των 16 ωρών δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Δήλωση συμμετοχής και κατάθεση προκαταβολής στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής:

https://forms.gle/yw45LGqzmhnogBpFA

Πληροφορίες στο mail: aretimiggou@gmail.com και κιν. 6977366047

Σε αυτό τον κύκλο σεμιναρίων εμπνεόμαστε κάθε φορά από ένα καινούργιο θέμα και εστιάζουμε σε συγκεκριμένες δεξιότητες.
Αντίστοιχα, εισάγουμε τα δομικά στοιχεία της Μουσικοκινητικής Orff, “κίνηση-λόγο-μουσική” σε διαφορετικά πλαίσια επεξεργασίας.
Δίνοντας νέες μορφές και οπτικές, μέσα σε κλίμα αποδοχής, ομαδικότητας, δημιουργικότητας και μέθεξης.

Το κάθε σεμινάριο είναι αυτόνομο και μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος ανεξάρτητα με το αν έχει παρακολουθήσει κάποιο προηγούμενο ή επόμενο.

Το παρόν σεμινάριο είναι εμπνευσμένο από τις αρχαίες μυθολογίες του ελληνικού και άλλων πολιτισμών, οι οποίοι αδυνατώντας να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν τα καιρικά φαινόμενα, απέδιδαν την ύπαρξή τους σε διάφορες θεότητες ή σε ιστορίες με πρωταγωνιστές τους θεούς που μπορούσαν να ελέγχουν και να επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα ανάλογα με την διάθεσή τους.

Οι “Αλκυονίδες μέρες”, το φαινόμενο δηλαδή της νηνεμίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της ηλιοφάνειας στην καρδιά του χειμώνα κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ή η επίκληση για βροχή στις θεότητες των φυλών της Αφρικής ώστε να μπορέσουν να έχουν καλή σοδειά, είναι η έμπνευσή μας για τις μελωδίες που θα παίξουμε αλλά και αυτές που θα δημιουργήσουμε, φτιάχνοντας δικούς μας στίχους και μουσική.

Ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικοκινητικής Orff είναι οι απλές επαναλαμβανόμενες μελωδίες και το παίξιμό τους στα μελωδικά κρουστά όπως το μεταλλόφωνο και το ξυλόφωνο. Σε αυτό το σεμινάριο θα γεμίσουμε από μελωδίες για την βροχή και άλλα καιρικά φαινόμενα. Θα φτιάξουμε μουσικές εικόνες για τις Αλκυονίδες μέρες με μελωδικά όργανα και κρουστά, θα κινηθούμε απαλά σαν να χορεύουμε στο χιόνι.

Θα εστιάσουμε:

• Στην εκμάθηση της τεχνικής παιξίματος του ξυλόφωνου και μεταλλόφωνου, ώστε να είμαστε σε θέση να μπορούμε να παίζουμε απλές μελωδίες.
• Στην καλλιέργεια της λογοποιητικής ικανότητας με την δημιουργία μικρών ποιημάτων ή στίχων, ώστε να δημιουργήσουμε τραγούδια.
• Στην δημιουργία μελωδιών και σύνθεση ήχων που θα επενδύσουν τους στίχους ή τις σκηνές του μύθου.

Τα επιμέρους θέματα που επεξεργαζόμαστε παράλληλα, αφορούν:

• Την γνωριμία με διαφορετικά κρουστά και την βασική τους τεχνική.
• Την εκμάθηση ρυθμών και την πολυρυθμία.
• Την κινητική ενσάρκωση ρόλων.
• Τις ηχηρές κινήσεις, ρυθμό που παράγει το σώμα ως ιδιόφωνο όργανο.
• Την διερεύνηση της φωνής, των πηγών της, των ποιοτήτων της.
• Την εκμάθηση των τραγουδιών και παιχνίδια πολυφωνίας.
• Τον ρυθμικό- φωνητικό αυτοσχεδιασμό.
• Την δημιουργία μουσικοκινητικού δρώμενου.

Το σεμινάριο απευθύνεται:
σε παιδαγωγούς, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, γυμναστές, φοιτητές παιδαγωγικών, καλλιτεχνικών σχολών αλλά και σε όσους αναζητούν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας και εξέλιξης.
Τα μουσικά όργανα (μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο, ελληνικά παραδοσιακά tankdrum, ηχητικοί σωλήνες και κρουστά του κόσμου, ιδιόφωνα κρουστά, κ.α.), παρέχονται από την συντονίστρια.

Φοράμε άνετα ρούχα, χωρίς παπούτσια.

* Με την συμπλήρωση του ελάχιστου των 16 ωρών δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος: 35€ με προκαταβολή 15 ευρώ έως 26 Ιανουαρίου (25 ευρώ για φοιτητές, ανέργους και μέλη του Ε.Σ.Μ.Α)

Δήλωση συμμετοχής και κατάθεση προκαταβολής στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής:

https://forms.gle/yw45LGqzmhnogBpFA

Πληροφορίες στο mail: aretimiggou@gmail.com και κιν. 6977366047

BIO – ΑΡΕΤΗ ΜΙΓΓΟΥ

Η Αρετή Μίγγου είναι μουσικός (ερμηνεύτρια-εκπαιδεύτρια παραδοσιακών κρουστών και Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού), μουσικοπαιδαγωγός (Mουσικοκινητική Orff), Performer. www.tettiyes.gr
Έχει πτυχίο Πολιτικής επιστήμης. Είναι απόφοιτος του επαγγελματικού κύκλου σπουδών Μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff και διδάσκει σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια το μάθημα της Μουσικοκινητικής Orff, σε παιδιά και ενήλικες.
Έχει εκπαιδευτεί στην φωνητική με την Ειρήνη Τσιρακίδου και τον Γιώργο Σαμαρτζή και ολοκλήρωσε τριετή σπουδή Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού στο Μουσείο Φοίβος Ανωγειαννάκης.
Έχει ολοκληρώσει τριετή κύκλο σπουδών στα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά με τον Μιχάλη Κλαπάκη και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με θέμα αφρικάνικα και βραζιλιάνικα κρουστά και χορό.
Είναι τελειόφοιτη της εκπαίδευσης στη Χοροθεραπεία μέσω του Ρυθμού, Πρωτόγονη Έκφραση – “Expression Primitive”.
Δίδαξε το μάθημα των παραδοσιακών κρουστών στα Μουσικά Σχολεία στην Αθήνα (1998-2008) και μέχρι σήμερα συνεχίζει την διδασκαλία κρουστών σε ιδιωτικές δομές και παραδίδει βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες, με τίτλο “Ο ρυθμός μέσα μας”
Είναι ιδρύτρια του εγχειρήματος “Πολυφωνικό Καφενείο” https://www.youtube.com/results?search_query=Areti+Miggou που αφορά εργαστήρια και παραστάσεις με κεντρικό θέμα το Ηπειρώτικο τραγούδι σε δημιουργική συνύπαρξη με ποίηση, χορό και άλλες τέχνες.
Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος “Lyre’n’Rhapsody”. Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει τρία cd, “Awakening the muse”, “Κίρκη” και μόνο το 3ο cd “Aegean” σε συμπαραγωγή με δεξιοτέχνες μουσικούς από την Κίνα, όπου αρχαία και παραδοσιακά ελληνικά όργανα (αρχαία λύρα, νταούλι, φωνές) συνηχούν δημιουργικά, με παραδοσιακά κινεζικά (κινεζικό σαντούρι και πνευστά).